Bitke i sukobi

01.06.2008., nedjelja

Razarač "Zagreb"

Ratna mornarica Kraljevine Jugoslavije
Image Hosted by ImageShack.us

(na slici razarač "Dubrovnik")

Razarač ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije. Jedno od najmodernijih borbenih plovila u sastavu jugoslavenske mornarice u vrijeme izbijanja Travanjskog rata 1941. Nije sudjelovao u borbi kao ni većina drugih jugoslavenskih ratnih brodova.
Među brodovima koji su bili izloženi zračnim napadima od prvog dana rata, bio je i razarač "Zagreb".
13. travnja izvršeno je snažno bombardiranje Boke Kotorske, te dolazi zapovijed da se brodovi razmjeste po uvalama i dobro maskiraju. Prva torpedna divizija, koju su činili razarači: "Dubrovnik", "Beograd" i "Zagreb" smjestila se u uvalu Krtole. Brodovi su prekriveni granjem, a bokovi šareno obojeni, kako bi se iz zraka stekao dojam da su dio kopna. Posada je danju boravila u zaštitnim rovovima, a na brodovima su ostali samo kuhari, zbog hrane, i artiljerci protuavionskih topova, da bi otvorili vatru na avione koji bi neposredno ugrozili razarače.
Vijest o primirju dospjela je u Boku 15. travnja te je stiglo naređenje da je zabranjeno uništenje brodova i otvaranje vatre na protivničke zrakoplove.
Tada je došlo do rasula u mornarici i čekala se kapitulacija. Unatoč zabrani razarač "Zagreb" je 17. travnja potopljen kako nebi pao u ruke Talijanima.Tom prilikom život su izgubili časnici Dimitrije Mašera i Milan Spasić.
Tako je jedino razarač "Zagreb" vrijedan spomena u travanjskom ratu od cijele Jugoslavenske mornarice, koja zapravo nije ni vidjela rat, te se predala bez ispaljenog metka.
- 20:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Opis bitaka, operacija, vojne opreme kroz povijest i slično

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr